Massage info & tips

 

Klik op een item


Wat zijn Triggerpoints?
Iedereen heeft wel een aantal triggerpoints. Triggerpoints of spierknopen zijn microverkrampingen in spieren die aanvoelen als kleine pijnlijke verhardingen of 'knoopjes'. Deze spieren worden stijf en voelen pijnlijk aan als je er op drukt. Triggerpoints zijn de meest voorkomende oorzaak van pijnklachten in het menselijk lichaam. Iedereen heeft er op een gegeven moment last van. Ze kunnen o.a. ontstaan door stress, (statische) overbelasting zoals werken aan de computer of een traumatische ervaring. Triggerpoints verdwijnen niet zonder de juiste behandeling. Hoe langer je er mee rond blijft lopen des te lastiger is de behandeling.



Waarom een triggerpoint een triggerpoint heet
Het woord 'trigger' uit triggerpoint komt voort uit het gegeven dat triggerpoints vaak pijn of uitstralingspijn produceren (triggeren) op andere plaatsen in het lichaam dan waar het triggerpoint zich bevindt. Een bekend voorbeeld van deze afgeleide pijn kennen de meeste mensen wel, als het vast zit in je nek en schouders kan dit hoofdpijn of migraine veroorzaken. Een triggerpoint in de monnikskapspier (Trapezius Musculare) is vaak de oorzaak. Wanneer een dergelijk triggerpoint vervolgens wordt geprovoceerd door er bijvoorbeeld op te duwen, zullen deze symptomen worden 'getriggerd'. In dit geval hoofdpijn. Ook pijn uitstraling naar je armen of benen is mogelijk. Gelukkig zijn dit voorspelbare patronen en kan dit met een triggerpointmassage meestal worden verholpen.


Triggerpoint en (hoofd)pijn
Er gaan heel wat mensen gebukt onder langdurige pijn. Een triggerpointmassage kan hier vaak veel verlichting geven en deze klachten verminderen of geheel oplossen. Ook is het goed om te kijken waar deze klachten door zijn ontstaan en ook dit aan te pakken. Een verkeerde houding tijdens het werk, langdurige spanning of stress zijn vaak de oorzaak. Het is dan ook goed om dit te combineren met bv een cesartherapie of stressvermindering. Een massage geeft tevens meer lengte en rust in je spieren, de doorbloeding wordt beter en afvalstoffen kunnen het lichaam verlaten. Dit geeft je tevens een snel herstel en meer energie. En niet te vergeten is het ook heel lekker en geeft het je rust in je hoofd. Vaak voel je zelf ook heel goed waar deze triggerpoints zitten en kun je hier zelf iets aan doen met b.v. een triggerpointballetje.


Hoe werkt triggerpoint massage?
De massagetherapeut gaat tijdens een triggerpoint massage met palpatietechnieken de triggerpoints in de spieren lokaliseren. Vervolgens zet de therapeut verschillende massagetechnieken in om de triggerpoints los te maken en de spanning op te lossen. Dit gebeurt onder meer door druk uit te oefenen op de contracties in de spieren (fricties) en met behulp van strijkingen en knedingen. De pijn wordt op een effectieve manier opgelost en de aangedane lichaamsdelen zullen beter gaan functioneren. Bij hardnekkige klachten zijn gedurende enkele weken meerdere sessies nodig.



Tips bij (Lage) rugklachten

1. Houding
Verbeter je houding. Een slungelige houding is slecht voor je. Vooral als je heel lang onderuit gezakt zit achter je computer bijvoorbeeld. Ga rechtop zitten, houd je schouders ontspannen en zorg dat je lichaam wordt ondersteund door de achterkant van de stoel. Houd je voeten plat op de vloer. Cesartherapie kan je daarbij helpen. Deze kunnen je leren hoe je het beste kunt zitten, staan en bewegen op een manier die het beste is voor je rug. Ook kunnen ze je oefeningen leren die je rugspieren versterken. Verschillende studies tonen aan dat het verbeteren van kracht, flexibiliteit en uithoudingsvermogen op de lange termijn rugpijn vermindert.

2. Blijf bewegen
Voorheen gaven artsen vaak het advies om bedrust te houden bij rugpijn. Maar nu weten ze dat liggen een van de slechtste dingen is die je kunt doen. Het kan de rugpijn zelfs verergeren. Rust dan ook niet meer uit dan een dag of twee. Belangrijk is om te blijven bewegen, maar niets te forceren. Bewegen is een van de meest effectieve manieren om snel te herstellen van rugpijn. Vooral sporten als zwemmen, wandelen en yoga zijn goed om te doen.

3. Massage
Allang was bekend dat massage een uitkomst biedt bij spierspanning en spierpijn. Een massage helpt de spieren te ontspannen de doorbloeding te bevorderen en geeft meer lengte aan je spieren. Daarom is het ook een goede manier om te herstellen van een blessure.


Zelfmassage van een Triggerpoint.

Ga eerst op zoek naar een triggerpoint.
Een triggerpoint is duidelijk gevoeliger dan de stukken spier zonder triggerpoint. Het zoeken van een punt doe je door met je vingers dwars over de spiervezels heen te bewegen. Als je hem gevonden hebt, masseer dan in de lengterichting.

Spaar je handen, ontspan de spieren en gebruik een hulpmiddel.
Er zijn verschillende hand- en vingerbeparende technieken die je kunt gebruiken. Gebruik een triggerpointbal of ander hulpmiddel zoals een dikke stift of hoek van een bureaublad. Houdt alle spieren zo ontspannen mogelijk tijdens het masseren.

Maak dan diepe knedingen in de lengterichting van de spier.
Deze techniek is meestal effectiever en veiliger dan stilstaande druk. Het geeft onder andere minder kans op kneuzingen aan huid en spieren, is spaarzamer voor de handen en voorkomt afklemmingen van zenuwen en/of bloedvaten. Bovendien kan deze techniek vaker worden toegepast. Let op: masseer je in de buik, dan duw je aan de linkerkant van boven naar beneden, en aan de rechterkant van beneden naar boven! Masseer je in de nek/ hals regio? Duw dan van boven naar beneden en behandel zowel de linker- als de rechterkant na elkaar.

Masseer dus met herhaalde korte knedingen.
Stel voor dat het geven van druk een uitpersend effect heeft op de afvalstoffen en dat bij het loslaten van de druk een aanzuigend effect van verse voedingsstoffen optreedt. Vergelijkbaar met het uitknijpen van een vieze spons in een emmer water.

Maak de knedingen langzaam.
De druk moet zo’n twee volle seconden worden aangehouden. Tel in je hoofd dan ook mee ‘éénentwintig, tweeëntwintig’ of duizend-en-één, duizend-en-twee’ in plaats van alleen ‘één, twee.’

Richt je op een pijnniveau van 7, op een schaal van 0 tot 10.
Je moet kunnen blijven ontspannen, dus geen aanspanning van de betreffende spier, geen vertrekkingen in je mimiek. Ook moet je goed door kunnen blijven ademen en moet de druk aanvoelen als prettige pijn. Een 7 voelt aan als 'goede pijn' en een 8 wordt als onprettig ervaren. De massage kan dus nooit te pijnlijk zijn, dan moet je namelijk zachter duwen. Als je de druk los laat moet de pijn weer verdwenen zijn! Geef druk tijdens de uitademing. Hierdoor kun je namelijk de spieren beter ontspannen en heb je meer effect van de massage.

Beperk je behandeling afhankelijk van de situatie zes tot twaalf knedingen per triggerpoint.
De massage van één triggerpoint mag niet meer dan een halve minuut bedragen. Behandel eerst liever te kort dan te lang, als dat goed gaat kun je uitbreiden.

Behandel een triggerpoint meerdere malen per dag.
Begin bijv. met minimaal 3 of 4 keer verdeeld over de dag. Als je hier goed op reageert, kun je dit uitbreiden. Zorg er voor dat de verdeling tussen de behandelingen zo evenredig mogelijk verdeeld is.

Als je geen verlichting krijgt, zit je misschien op de verkeerde plek.
Soms blijkt het gekozen triggerpoint niet belangrijk te zijn. Het kan ook zijn dat er te hard of te zacht wordt gedrukt. Check dus altijd van te voren hoe beweeglijk je bent en test na de massage opnieuw. Helpt de triggerpointmassage niet? Blijf dan constant op zoek naar andere manieren om gezonder te leven!
Tot slot is het belangrijk om de spier na de massage 3-4 seconden op rek te zetten. Het op rek zetten van de spier gebruik je eveneens als test om te kijken of dat de beweging wel of niet soepeler is geworden. Voor een optimaal effect kun je nog een spier wat losschudden of behandelen met warmte.


Volgt



 
: